Svet-Stranek.cz
Infokniha:sharmtaba.diskutuje.cz
EGYPT 2010

nová-stránka-94755:Infokniha:sharmtaba.diskutuje.cz

nová-stránka-94755

Korálové útesy plné pestrobarevných rybek vás budou lákat k prozkoumání tohoto fascinujícího podmorského sveta. Pohorí v povzdálí, utápená v cerveni zapadajícího horkého slunce, dokreslují tuto pohádkovou atmosféru. Poznejte s námi nádherné místo protkané historií, zažijte pouštní dobrodružství ze hrbetu korábu poušte a odnesete si nevšední zážitky.

SINAJSKÝ POLOOSTROV
Na severovýchodním cípu velkého Egypta se nachází Sinajský poloostrov. Území o rozloze 60 000 km2 ve tvaru trojúhelníku je pomyslným mostem mezi dvěma kontinenty – Afrikou a Asií. Sinajský poloostrov se stal především tranzitním územím. V minulosti tudy údajně putovali Židé do Mekky při útěku z otroctví. Dva a půl milionů Hebrejců, hledajících místo k usazení, odsouzených k poutnímu životu ve stanech z kozích kůží, včetně vyčerpaných žen a dětí, se protloukalo územím ve snaze dosáhnout země zaslíbené. Na vrcholu hory Sinaj, známé též jako Mojžíšova hora, nakonec po 40-ti dnech strádání bylo Mojžíšovi zjeveno Boží Desatero. Od dob Mojžíšova putování je Sinaj považován za součást Svaté země. Ze zeměpisného hlediska je poloostrov na svém severním pobřeží omýván Středozemním mořem, a na jihu překrásným Rudým mořem. Směrem na východ končí území Egypta hranicí s Izraelem, která se na jihu ztrácí ve vodách Akabského zálivu. Na západní straně je poloostrov zcela oddělen od Afriky Suezským průplavem. Díky četným přívozům a tunelu je i pro návštěvníky Sinajského poloostrova zajištěno dopravní spojení například do Káhiry a k dalším staroegyptským památkám. Vzhledem k tomu, že převážná část poloostrova je pokryta pouští, je pro něj typické teplé subtropické podnebí. Suchá a horká polední vedra střídají příjemně chladivé večery a noci plné hvězd. V zimním období dokonce může v nejvyšších horách i sněžit. Při pobřeží Rudého moře se v zimě mohou objevit krátké a vydatné deště, po nichž je písek postupně pokrýván barevným kobercem květů čerstvě napojených rostlinek. Protože zeleň je jinak k vidění jen v několika oázách, pohled na „kvetoucí poušť“ v této oblasti je jistě úžasným zážitkem. Pobřežní oblasti jsou světem diametrálně odlišným od pustého vnitrozemí. Území se pyšní nejen načervenalými robustními horskými masívy spadajícími z výšky až 2000 m n. m. do modrých hlubin Rudého moře a pouštními oázami beduínů, ale hlavně úchvatnými podmořskými světy a skvělými podmínkami umožňujícími jejich poznání. Jsou to právě bohaté korálové parky Ras Mohamed a ostrov Tiran, pestrobarevná scenérie útesů se svou fascinující faunou, jenž utvářejí tichý mořský ráj lákající k pozorování a zkoumání.

TABULKA TEPLOT X. XI. XII. I. II. III. IV.
Teplota vzduchu °C 29 26 25 24 24 24 26
Teplota vody °C 25 24 23 21 21 21 22

SHARM EL SHEIKH
Toto původně malé rybářské městečko bylo v minulosti obydleno beduíny, kteří v absolutním poklidu užívali bohatství tyrkysového moře. V průběhu posledních desetiletí se však jeho tvář změnila. Sharm el Sheikh je od pradávna nádherným místem, zato nikdy ve své historii nebyl tak vyhlášeným jako je dnes. Letovisko se dělí se na dvě části. Staré město s tržištěm a přístavem na jihu a luxusní turistické středisko Naama Bay vzdálené 7 km směrem na sever. Právě při nádherné pláži v zátoce Naama Bay postupně vyrostly velkolepé a moderní hotelové komplexy s bohatou nabídkou služeb a přátelskou atmosférou. Co je ale na tomto letovisku nejzajímavější a nejvíce fascinující, je průzračný, barevný podmořský svět. Život na korálových útesech můžete pozorovat takřka od úsvitu do soumraku. Pohoří v povzdálí, utápěná v červeni zapadajícího horkého egyptského slunce, dokreslují tuto pohádkovou atmosféru. Teplota vody je vysoká po celý rok, což umožňuje šnorchlování a potápění v každém ročním období. Ponořit se do tajemství lákavě modrých vod, bezstarostně zkoumat pestrobarevné rybky a tisíce jiných obyvatel vzácných korálů můžete přímo u hotelových pláží. Mnohé hotely mají přímý přístup k okraji korálového útesu a umožňují tak dokonce i velmi průměrným plavcům poznat bezprostředně, alespoň s brýlemi a šnorchlem, nepřeberné bohatství podmořského světa. Nezapomeňte si tedy přibalit vhodnou obuv do vody, abyste se mohli bezpečně pobytovat mezi korály. Ačkoliv se nacházíte na poušti, kde je půda vyprahlá, můžete si dokonce v rámci nabídky bohatého sportovního a kulturního vyžití zahrát golf na místních pěstěných golfových hřištích. Na pozadí rozlehlé pouště a panoramatu rudých horských štítů probíhají prázdniny plné dobrodružství, zábavy a odpočinku. Jízda na velbloudu při západu slunce, pouštní safari, lodní výlety, procházky starým tržištěm a spousta dalších atraktivit Vám přinesou ty nejkrásnější zážitky.

NAAMA BAY
Zátoka Naama Bay je jedno z nejkrásnějších a nejživějších středisek v oblasti Sharm El Sheikh a působí jako přirozené centrum tohoto letoviska. Naleznete zde mnoho malých i větších obchůdků, barů a míst k posezení. Tradiční vodní dýmku můžete ochutnat téměř na každém kroku a její příjemné aroma vám ani na chvilku nedá zapomenout, že se nacházíte v Orientu. U krásných písečných pláží zátoky s pozvolným vstupem do moře vyrostlo v poslední době množství moderních hotelových komplexů nabízejících kvalitní služby a servis. Díky úchvatnému podmořskému světu se zde také nachází mnoho potápěčských center a využít také můžete bohaté nabídky vodních sportů. Letiště v Sharm El Sheikhu se nachází cca 9 km od centra Naama Bay.

DAHAB a BLUE HOLE
Příjemné letovisko, které kdysi bylo rybářskou osadou, leží cca 100 km severně od Sharm el Sheikh. Slovo Dahab znamená v arabštině zlato a odkazuje na barvu písku pokrývající místní pláže. Korálové útesy se nacházejí nedaleko od břehů a i průměrný plavec k nim pohodlně doplave. Dobrodruzi se mohou na velbloudech či v jeepech vypravit do hor, jež se zvedají přímo za městem. Letovisko je strategickým místem pro výlety ke klášteru sv. Kateřiny, na Mojžíšovu horu či do Barevného kaňonu. Na své si přijdou také milovníci nočního života, neboť v městečku se nachází množství restaurací, barů a obchůdků. Letovisko Dahab je proslulé svou potápěčskou lokalitou Blue Hole, která je lákadlem a cílem potápěčů a dobrodruhů z celého světa. Lokalita je obklopena korálovými útesy, které se jen několik metrů od břehu svažují do hloubky přes sto metrů. Ve stěně tohoto útesu dříve byla jeskyně, jejíž propadlý strop dal vzniknout studni Blue Hole, s průchodem do volného moře – známému Archu. Potápění v těchto místech je doporučováno jen pro opravdové profesionály.

NABQ BAY
Cca 5 km severně od letiště se nahází nová a moderní část Nabq Bay, která se skládá z rozsáhlých moderních komplexů. Co je na tomto letovisku nejzajímavější a nejvíce fascinující je průzračný, barevný podmořský svět. Život na korálových útesech můžete pozorovat takřka od soumraku do úsvitu. Večer se můžete projít po pobřežní promenádě a vyzkoušet si smlouvání v některém z místních obchůdků nebo jen tak posedět v některém z mnoha barů a kavárniček.

SHARKS BAY
Klidnější oblast Sharks Bay se nachází cca 5 km od letiště a její moře je označováno jako jedno z nejčistších na světě. Do moře se na většině hotelových pláží vstupuje kvůli korálovému podloží z mola a na plážích naleznete několik center vodních sportů. Nachází se zde také malá promenáda s bary a obchůdky, bowling centrum a dokonce zde najdete i ledové kluziště a jízdárnu. Centrum Naama Bay je vzdáleno cca 12 km.

PASHA BAY
Oblast vhodná zejména pro všechny, kteří hledají nádherný podmořský svět a klidnou dovolenou, se nachází cca 8 km od letiště v Sharm El Sheikhu. Najdete zde bohatou nabídku sportovních aktivit, můžete se potápět, šnorchlovat a také můžete navšítívit místní safari. Do centra Naama Bay je to cca 8 km.

RAS UM SEID HILLS
Krásné letovisko rozkládající se podél písečných pláží je vzdálené cca 15 km od letiště v Sharm El Sheikhu a cca 2 km od Starého tržiště. Turistické centrum tvoří různé obchůdky, restaurace a bary. Je zde nádherný výhled na útes Temple Tref, který je hned po Ras Mohamed považován za druhou nejatraktivněší podmořskou lokalitu v Rudém moři. Můžete zde navštívit delfi nárium, kde máte jedinečnou možnost plavat s delfíny.

NÁZEV LETOVISKA VZDÁLENOST NA LETIŠTĚ
Sharks Bay: 5 Km
Nabq Bay: 5 Km
Pasha Bay: 8 Km
Naama Bay: 9 Km
Ras Um El Seid Hills: 15 Km
Dahab: 85 Km