Svet-Stranek.cz
Infokniha:sharmtaba.diskutuje.cz
EGYPT 2010

nová-stránka-94758:Infokniha:sharmtaba.diskutuje.cz

nová-stránka-94758

Taba patří k nejkrásnějším a nejmodernějším místům, které Egypt může nabídnout. Do červena zbarvené rozlehlé hory, které postupně spadají do tyrkysově modrého moře, vytvářejí nádherné přírodní scenérie. Před kulisami této panenské přírody prožijete nejen prázdniny plné relaxace, ale také aktivní dovolenou.

Taba je malebné, poměrně mladé přístavní letovisko nacházející se v severní části Sinajského poloostrova u Akabského zálivu, nedaleko izraelské hranice. Díky své poloze umožňuje nezapomenutelný výhled na tři sousední země – Izrael, Jordánsko a Saúdskou Arábii. Městečko, které bylo dříve osídleno pouze hrstkou beduínů, si dnes získává svou popularitu především díky překrásným rozlehlým plážím, jeskyním a fascinujícímu podmořskému světu. Rozvoj letoviska začal až v roce 1967, kdy pásmo Gazy, a s ním i Tabu, zabrali Izraelci, kteří započali výstavbu hotelových resortů. Po mnoha jednáních byla Taba v roce 1988 vrácena Egyptu. Dnes Taba nabízí luxusní hotelové komplexy s přátelskou atmosférou, které se rozprostírají podél pobřeží od Taby až po Nuweibu a svým návštěvníkům nabízejí velmi kvalitní služby na vysoké úrovni. Díky své poloze je Taba také ideálním výchozím bodem pro podnikání výletů. Rozhodně si nenechte ujít výlet do nedalekého Svatého města Jeruzaléma, prohlídku skalního města Petra nebo výstup na Mojžíšovu horu při východu slunce. Čeká na vás také pouštní jízda na terénních safari čtyřkolkách či jízda na velbloudech.

TABULKA TEPLOT X. XI. XII. I. II. III. IV.
Teplota vzduchu °C 30 31 27 23 25 26 30
Teplota vody °C 26 26 24 21 22 23 24

Potápění
Pohádkový zážitek pro Vás připraví zdejší barevný podmořský svět, který je útočištěm mnoha vzácných korálů a pestrobarevných ryb. Teplota vody je zde příznivá po celý rok, což milovníkům podmořských krás umožňuje potápění a šnorchlování v každém ročním období. Charakteristické je téměř nulové proudění, a proto jsou ponory vhodné pro začátečníky i pokročilé. Potápěči budou zcela jistě odměněni pohledem na mořské koníky a rozedrance, kteří se v žádné jiné části Rudého moře nevyskytují. Dále od pobřeží je možné pozorovat rejnoky, barakudy, makrely a tuňáky. Cca 7 km od Taby se nachází jedno z nejznámějších míst v oblasti – Faraonův ostrov, který je obklopený korálovým útesem a je proto vyhledávaným místem vyznavačů šnorhlování i klasického potápění. Domiantou ostrova je velkolepá pevnost Salah el Din z 12. století, která sloužila jako vojenská základna. Z hlavní věže pevnosti je nádherný výhled na pobřeží Arabského poloostrova, Jordánska a Izraele. Mezi nejlepší místa pro potápění patří také Fjord, malá chráněná zátoka cca 15 km od Taby, kde mezi korály vyvěrá do moře sladkovodní pramen, čímž vzniká široká opalizující vrstva smíšené vody. Pro bezstarostný pohyb v moři si nezapomeňte přibalit boty do vody.

TABA HEIGHTS
Přibližně 20 km jižně od Taby, na jednom z nejkrásnějších míst Sinajského poloostrova, se nachází nově postavený luxusní resort Taba Heights, který nenápadně splývá s úchvatnou přírodou, již charakterizují mohutné hory skořicové barvy, pouště se zlatavým pískem a moře s průzračnou vodou. Světově proslulí architekti a designéři pečlivě navrhli centrum resortu a hotely tak, aby si zachovaly původní egyptský styl, ve kterém se snoubí krása arabské, nubijské a středozemní civilizace. Najdete zde bohatý výběr vodních sportů, potápěčské centrum, nákupní i zábavní možnosti, konferenční centrum a množství restaurací a barů. Letovisko vyplňuje 18 jamkové mistrovské golfové hřiště Taba Heights Golf Resort, které je doslova oázou zeleně v pusté hornaté krajině. Z přístavu se velmi pohodlně a rychle dostanete do jordánské Akaby. Celá oblast je lemována dlouhou písečnou pláží. V moři jsou korály, proto je Taba Heights také ideálním místem pro milovníky potápění a šnorchlování. Na letiště v Tabě je to cca 35 km.

TABA RIVIERA
Podél pobřeží od Nuweiby až po středisko Taba Heights se v délce cca 40 km rozprostírají pláže letoviska Taba Riviera s impozantním pozadím pouštních hor. Luxusní hotelové resorty nabízejí perfektní servis a záruku kvalitní dovolené. Milovníci šnorchlování a potápění zde najdou ideální podmínky pro objevování podmořského světa. Hotelové pláže nabízejí potapěčská centra a širokou nabídku vodních sportů. Letovisko je vhodné pro všechny, kdo na své dovolené hledají relaxaci a odpočinek.

NÁZEV LETOVISKA VZDÁLENOST NA LETIŠTĚ
Taba: 25 Km
Taba Heights: 35 Km
Taba Riviera: 42-65 Km